Művészetem

136zs 26 Emberek Istene-Istenek Embere-60x55_resize
Emberek Istene, Istenek embere

Munkásságom alatt szerettem volna valami újat, egyedit, valami maradandót alkotni.

Egy olyan dolgot, ami hozzátesz az emberek életéhez, kellemes érzéseket vált ki a szemlélőből azaz valamilyen formában de többé, szebbé teszi annak életét.

Mindezt olyan módon, hogy eltérjek a megszokottól és egy kellemes időtálló emlék maradjon.

Ezért egy új megoldással próbálkoztam, aminek köszönhetően létrejöttek az egyedi festői fotómontázsok.

Alkotásaim filmre készülnek, lényege, hogy egy kockára két képet fotózok. Lefényképezem az első kockát. Ezután pár percig egészen pontosan emlékszem még arra, mi hol helyezkedik el, hol vannak a fekete-fehér részek, hol van olyan felület, amit takarni lehet, tudatosan keresem hozzá a második képkockát. A montázsok tehát a felvétel pillanatában születnek meg, majd digitális utómunka segítségével készülnek el a művek.

Baán Katalin Kotta
A kotta

Arra törekszem, hogy olyan hétköznapokat megidéző, de mindenképpen spirituális képeket készítsek, melyek gondolatokat, érzéseket közvetítenek, megmutatják az emberi élet minden oldalát, azt, hogy egyszerre vagyunk jók és rosszak, szépek és gonoszok, bennünk van az öröm és a bánat, a sírás és a nevetés…

16-Bocsánat_resize
Bocsánat

A fotóim többnyire két témát ölelnek fel. Az egyik a természettel kapcsolatos. Nagyon szeretem a természetet, annak örök szépségét, nyugalmát és változatosságát. Kifogyhatatlan témaforrás, egy igazi kincsesláda.

Mindenki megtalálja benne a saját szépségét. Egy szobában, egy tárgyalóban, vagy akár egy szálloda halljában az ilyen témájú fényképek rögtön megragadják a szemet és jó érzéssel töltik el az embert.

Ezen belül is van egy kedvenc témám. Nagyon szeretem, és a legtöbb képemen meg is jelenik a virágmotívum, akár színesen, akár elmosódottan.

Mert a virágok – mint látvány – úgy működnek, hogy szinte feloldják a problémákat, rossz kedvet, levertséget. Az emberek többsége szereti a virágokat, megnézi őket és egy rövid ideig jobb kedvre is derül tőlük.

Ennek azért örülök különösen, mert így sok számomra ismeretlen ember életét tudom szebbé, jobbá tenni – még ha csak pillanatokra is – ami  állandó célom.

90zs -1-2 vers-70x46-barna jó_resize
Igéret

A másik témakör a vallással, a hittel kapcsolatos. Ezt kántortanító nagyszüleimnek, elsősorban nagymamámnak köszönhetem. Az ő tudása, bölcsessége, Istenbe vetett hite örök életemre mély nyomot hagyott bennem.

Néhány évvel ezelőtt kezdtem célirányosan ezzel a témával foglalkozni. Lassú, hosszan érlelődő folyamat eredménye ez, aminek talán egyik csúcspontja összeért a reformáció ünnepével.

Vallási témájú kiállításaimmal természetesen nem csak világi helyszíneken mutatkozom meg, hanem templomokban, gyülekezeti házakban is, – hiszen leginkább itt, a saját közegében teljesednek ki igazán a hittel kapcsolatos alkotásaim.

Egy ebben a témakörben megrendezett kiállításomról a következő Tv tudósítást tudja megtekinteni (kattintson a címre):

E két témakör mellett természetesen más gondolatokat is megjelenítek, hiszen a világunk tele van érdekes dolgokkal amelyek arra várnak, hogy valaki meglássa bennük a pillanat szépségét.

Korábbi kiállításaimról készült összeállítást tud megtekinteni a következő videón (kattintson a címre): Örömóda